14 Temmuz 2014 Pazartesi

DİL İLİŞKİSİ



Dil, insanlar arasında iletişimi en kısa ve kolay yoldan gerçekleştirmenin bir aracıdır.
Güzel konuşma; yerine, zamanına ve kişisine uygun olarak yapılan konuşmadır. Neyi nerede, ne zaman, kime nasıl söyleyeceğini bilen bir kişinin güzel konuşmayla ilgili bir problemi olmaz.
İnsanlar birbirleriyle anlaşmak için ilk önceleri beden dilinden yararlanmış, daha sonra beden diline konuşma dilini katmıştır. Günümüzde de konuşur
ken beden dilinden olabildiğince yararlanılmaktadır. Çünkü beden dili konuşmanın daha etkili olmasını sağlamaktadır.  
           
 Kimi insanlar vardır ki konuştukları zaman sabaha kadar konuşsa da dinlemek isteyeceğiniz türden insanlardır. Çünkü konuştukları zaman akıcı, sade, üsluplu, her konuşması ayrı bir bilgi niteliğinde olan, mimiklerini etkili kullanmasını ve ses tonunu konuşmasına göre ayarlamasını bilen insanlardır onlar. Mitinglerde, seminerlerde ve toplantılarda insanlara hitap edenlere sizlerde dikkat etmişsinizdir. Heyecanlı olduklarını ya da korkularını kimi zaman bizlere hissettirmezler ve konuşmalarına akıcı bir şekilde devam ederler. Kimi zaman imreniriz ve gıpta ile bakarız onlara. Neden bizlerden de etkili konuşmacılar çıkmasın ki neden girdiğimiz ortamlarda konuşma sırası bie geldiğinde herkes pür dikkat ve heyecanla dinlemesin ki? Bu mümkün; Beden dili, mimikler, üslup ve ses tonu alın size etkili konuşmanın anahtarı.
 
Ama kimileride vardır ki daha söze başladıkları ilk andan itibaren sıkılmaya başlarsınız ve dinlemek istemezsiniz.
Bunun nedeni; boş konuşmalar olabilir dogmatik bilgiler olabilir, yalan bilgiler olabilir, sadece konuşmak için konuşma olabilir, küfürlü, argo kelimelerle dolu ve hakaret içerikli konuşmalar olabilir. Daha da saymak mümkündür. 

            Bu durumun önüne geçmek için, gelişime açık olmak aynı zamanda hem kendimizin hemde ulusumuzun kültürüne sahip çıkmak temel hedeflerimiz arasında olmalıdır.


                                                                       © 2013-2014 www.birzamansiz.com