23 Ağustos 2014 Cumartesi

İce Bucket Challenge Hastalığı



      Amyotrofik lateral skleroz (ALS) , aynı zamanda motor nöron hastalığı olarak da anılan, merkezi sinir sisteminde omurilik ve beyin sapı adı verilen bölgede motor sinir hücrelerinin (nöronlar)  kaybından ileri gelen bir hastalıktır.
      Bu hücrelerin kaybı kaslarda güçsüzlük ve erimeye yol açar. Bellek ve zihinsel fonksiyonlar ise bozulmaz. Kaslardaki zayıflık ellerde ya da bacaklarda, ağız-yutak bölgesinde ya da dilde başlayabilir. ALS hastalarının ortalama 3 ila 5 yıl yaşayabildikleri belirlenmişse de, daha uzun süre yaşayan kişiler de vardır. ( Kaynak: Vikipedi )

      Hal böyle olunca da tüm dünya da ALS hastalığına dikkat çekmek için ice bucket challenge ( buz kovası- meydan okuma) adı altında destek kampanyası başlamıştı. Kim kime meydan okursa o kişi de aynısını yapacak yok yapamam derse de 100 $ bağışta bulunacaktı.
      Soğuk su dökmenin amacı, ani gelen soğukla birlikte kişi kısmi felç geçirmiş oluyo ve bu da ALS hastaları ile bir anlık empati kurmalarına sebep oluyormuş.
.     Ama giderek bunu bir şova dönüştüren kimi insanlara rastlamak kaçınılmaz oldu maalesef. Sırf gündeme gelmek isteyen bazı sanatçılar mı dersiniz yoksa meşhur olmak isteyen ve kanı hızlı akan gençlik mi dersiniz ?

      E tabi şov yaparken de kimileri istediğini elde edemedi; kimileri sakatlandı, kimileri de ölüm tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. İzleyelim efenimm :) 

                                                           İce bucket challenge kazaları